сряда, 17 юли 2013 г.

ЗА ШИШЧЕТАТА

  Шишчета (на персийски: Šišlik , на турски: Şaşlık, на руски: Шашлык) е традиционно ястие от балканската, руската и азиатската кухня, приготвено от нарязяно на късове различни видове месо и нарязани зеленчуци.

Приготвянето на месо по тази технология, е може би най-стария начин за печене на месо върху жив огън, в историята на човечеството.

Почти навсякъде по света те представляват дървени клечки, които допълнително ароматизират продукта. Американците предпочитат шишчетата от хвойна, японците - от бамбук, французите - лозови пръчки.
В Мадейра нанизват месото на лаврови пръчки, иранците използват плоски вместо кръгли шишчета, които позволяват на месото да се изпече по-бързо и равномерно.
Световния рекорд за най-дълго шиш е 120 метра, наречен е „Шашлик на приятелството“, и е приготвен през април 2009 година, в град Черкаск, Русия. За направата му е използвано 400 кг. свинско месо.

http://bg.wikipedia.org


Няма коментари:

Публикуване на коментар