сряда, 23 октомври 2013 г.

Тайните на червеното цвекло

             Цвеклото, един от най-полезните зеленчуци, на салата, сготвен или сок, е с толкова невзрачен вид, че повечето хора обикновено го пренебрегват. Зеленчукът е пренесен от Средиземноморието и се използва за полезно и диетично хранене. Кореноплодите съдържат средно 88% вода,
органични киселини, целулоза, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли, витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12.
Древногръцкият лекар Хипократ включва червеното цвекло в списъка с лечебни растения още преди 2500 години. Древните гърци и римляни са използвали цвеклото за намаляване на висока температура, а през Средновековието са използвали сок от цвекло за захранване на хора, които не са били в състояние да консумират твърди храни. Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий, зеленчукът ускорява процесите на обмяна на веществата. Червеният му цвят се дължи на багрилните вещества, бетацианини, които оцветяват ръцете и приборите, а освен това може да оцветят и урината, ако консумирате много от него. Заради хлорофила, който съдържа, той е полезна съставка в менюто на страдащите от анемия. Макар да съдържа захари, те не са в толкова огромни дози и затова червеното цвекло е полезно за консумация за диабетици, а заради високотосъдържание на цинк, който увеличава продължителността на действието на инсулина, то може да се включи в ежедневното меню. Цвеклото подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините. По съдържание на йод то се нарежда на челна позиция сред зеленчуците и затова се използва широко за профилактика и лечение на хипотиреоидозата - заболяване на щитовидната жлеза, причинено от дефицит на йод.
http://apteka-optima.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар