Басмати принадлежи към най-висококачествените сортове ориз. Той е ароматен ориз, отгледан в подножието на Хималаите в Индия и Пакистан.
Зърното от ориз се отличава с високата си хранителност — съдържа 75–85 % въглехидрати и 5–10 % протеини. Тези два компонента са с много висока усвояемост за организма на човека — около 96 %, поради което храненето с ориз се възприема за много ефективно.
Оризът е изключително богат на сложни въглехидрати, а те са главният енергиен източник за организма. Предубеждението, че съдържащото се в ориза нишесте е причина за трупане на подкожна мазнина, просто е неоснователно.
Сами можете да пресметнете-половин купичка ориз съдържа около 100 калории, около 20 г въглехидрати, 2 г протеин и по-малко от грам мазнини, само внимавайте- не купа, а купичка. В него се съдържат желязо, фосфор, магнезий, калий, калций хром.
Съвети при приготвяне
За да не се слепва и за по-добър вкус, сложете във водата, в която се вари, резенче лимон или лимонов сок.
За да възстановите вкуса на ориза, останал от миналия ден, поставете го за 5 минути в гореща вода.
За да направите по-вкусен ориза за гарнитура, прибавете към врящата вода сок от половин грейпфрут или смес от доматен сок и вода в съотношение 1:1.
http://bio.kasida.bg
Няма коментари:
Публикуване на коментар