вторник, 15 октомври 2013 г.

Ориз Басмати

  Басмати принадлежи към най-висококачествените сортове ориз. Той е ароматен ориз, отгледан в подножието на Хималаите в Индия и Пакистан. 

Отличава се с дълги, тънки зърна със средна твърдост, които след сваряване увеличавaт дължината си неколкократно. Оризът е с бяло оцветяване, екзотичен аромат и при готвене става снежнобял, без да се слепва. Липсата на примеси го прави готов за употреба, без да е необходимо предварително почистване. Подходящ е за приготвяне на индийски ястия, къри, пилафи, като гарнитура към екзотични рибни и месни ястия.

Зърното от ориз се отличава с високата си хранителност — съдържа 75–85 % въглехидрати и 5–10 % протеини. Тези два компонента са с много висока усвояемост за организма на човека — около 96 %, поради което храненето с ориз се възприема за много ефективно.

Оризът е изключително богат на сложни въглехидрати, а те са главният енергиен източник за организма. Предубеждението, че съдържащото се в ориза нишесте е причина за трупане на подкожна мазнина, просто е неоснователно.

Сами можете да пресметнете-половин купичка ориз съдържа около 100 калории, около 20 г въглехидрати, 2 г протеин и по-малко от грам мазнини, само внимавайте- не купа, а купичка. В него се съдържат желязо, фосфор, магнезий, калий, калций хром.

Съвети при приготвяне

        За да не се слепва и за по-добър вкус, сложете във водата, в която се вари, резенче лимон или лимонов сок.
        За да възстановите вкуса на ориза, останал от миналия ден, поставете го за 5 минути в гореща вода.
        За да направите по-вкусен ориза за гарнитура, прибавете към врящата вода сок от половин грейпфрут или смес от доматен сок и вода в съотношение 1:1.
http://bio.kasida.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар