четвъртък, 3 октомври 2013 г.

"Пиле с бекон" - Рецепта от менюто на "Бар на края на вселената", предствена от БОЙКО ЦВЯТКОВ

Бойко Цвятков

       Днес ще представя една легендарна рецепта от менюто на "Бар на края на Вселената" –  Пиле с плънка от бекон и сметанов сос
       Рецептата е на майстор готвач Веронока – главен готвач на заведенията от 2001 до 2008 година, която за съжаление вече не е сред нас. Винаги когато я готвя, се сещам за хубавите години на заведенията, както и за страхотните хора с които работихме там. 

Необходими продукти (за една порция):
1.Пилешко филе   180г/От пилешкото филе се оформят  джоб и се счуква с чук за месо./
 2.Бекон   40г/Нарежете бекона на 4 филийки/
3.Тост сирене   1бр.
4.Олио   30г
5.Сметана готварска – 120г
6.Бренди – 20г
7. Соев сос – 30г
8. Брашно – 30г
9. Домати/за украса/ - 60г
10. Краставица/за украса/ - 30г
11. Салата/за украса/ - 1 лист
                                                        12. Лимон – 25г


Начин на приготвяне:
Стъпка 1. Подгответе всички необходими продукти, за да не пропуснете нещо и да ви е удобно.
Стъпка 2. В едната половина на джоба поставете бекона - 2бр. филийки. Върху тях поставете тост сиренето. Върху тост сиренето поставете другите две филийки бекон. С другия край на филето похлупете.




Стъпка 3. Краищата на джоба, трябва добре да се притискат един към друг, докато прилепнат и се захванат.
Стъпка 4.Поставете готовия джоб в брашно и добре оваляйте, като изтупвате и притискате.




Стъпка 5. Сложете мазнината в тигана и го нагорещете. Изпържете до златисто и двете страни на филето. Изправете филето със щипка и го задръжте за да запържите добре и сгъвката на джоба. След като сте запържили филето от всички страни добавете и соевия сос – изчакайте, докато се редуцира ½ от количеството.



Стъпка 6. Добавете брендито, за да фламбирате. При добавянето на брендито наклонете леко тигана към огъня – така парите се запалват. След като приключи фламбирането, изчакайте още 30 секунди.




Стъпка 7. Добавете сметаната и обръщайте филето многократно, докато се редуцира сметаната до 1/3 от количеството.




Стъпка 8. Вашият специалитет „Пиле с бекон”, е готов. :-)
Може да бъде поднесен върху канапе от маруля, или с оригиналната украса от Вселената. 


 
Бойко Цвятков: Бих комбинирал с едно хубаво розе. Например -  Добра година 2012 на избата Меди Вали ( Вече можем да Ви го доставим – цената е 3.89 лв. за бутилка от 0.185 мл.:-))

Няма коментари:

Публикуване на коментар