![]() |
Бойко Цвятков |
Днес ще представя една легендарна рецепта от менюто на "Бар на края на Вселената" – Пиле с плънка от бекон и сметанов сос .
Рецептата е на майстор готвач Веронока – главен готвач на заведенията от 2001 до 2008 година, която за съжаление вече не е сред нас. Винаги когато я готвя, се сещам за хубавите години на заведенията, както и за страхотните хора с които работихме там.
Необходими продукти (за една порция):
1.Пилешко филе – 180г/От пилешкото филе се оформят джоб и се счуква с чук за месо./
2.Бекон
– 40г/Нарежете
бекона на 4 филийки/
3.Тост сирене – 1бр.
4.Олио – 30г
5.Сметана готварска – 120г
6.Бренди – 20г
7. Соев сос – 30г
8. Брашно – 30г
9. Домати/за украса/ - 60г
10. Краставица/за украса/ - 30г
11. Салата/за украса/ - 1 лист
12. Лимон – 25г
Начин на приготвяне:
Стъпка 1. Подгответе всички необходими продукти, за да не пропуснете нещо и да ви е
удобно.
Стъпка 2.
В едната половина на джоба поставете
бекона - 2бр. филийки. Върху тях
поставете тост сиренето. Върху
тост сиренето поставете другите две филийки бекон. С другия край на филето похлупете.
Стъпка 3.
Краищата на джоба, трябва добре да
се притискат един към друг, докато прилепнат и се захванат.
Стъпка 4.Поставете готовия джоб в брашно и добре оваляйте,
като изтупвате и притискате.
Стъпка 5.
Сложете мазнината в тигана и
го нагорещете. Изпържете до златисто и двете страни на филето. Изправете филето
със щипка и го задръжте за да запържите добре и сгъвката на джоба. След като
сте запържили филето от всички страни добавете и соевия сос – изчакайте, докато
се редуцира ½ от количеството.
Стъпка 6.
Добавете брендито, за да
фламбирате. При добавянето на брендито наклонете леко тигана към огъня – така парите
се запалват. След като приключи фламбирането, изчакайте още 30 секунди.
Стъпка 7. Добавете сметаната и
обръщайте филето многократно, докато се редуцира сметаната до 1/3 от
количеството.
Стъпка 8. Вашият специалитет „Пиле с
бекон”, е готов. :-)
Може да бъде поднесен върху канапе от маруля, или с
оригиналната украса от Вселената.
Няма коментари:
Публикуване на коментар