сряда, 8 май 2013 г.

Яжте бамя до насита, и пак ще отслабнете

   Тя е неизменна част от арабската, африканската и азиатската кухня. И не само. 

В Бразилия я наричат киабу, в Куба е кимбомбо, а около Мексиканския залив в САЩ през зимата задължително хапват гъстата креолска пикантна яхния гъмбо. В Германия са запазили западноафриканското название окра, в Южна Азия Ladyfinger. Латинското й наименование е Abelmoschus esculentus, но това нищо не ни говори. У нас я знаем така, както я наричат в арабските страни, Турция и Гърция - бамя. Във вилаета на съседите някои изпичат узрелите семена и ги варят вместо кафе.

Че е позната почти в цял свят, не учудва, защото тя е едно най-старите зеленчукови растения на земята. Култивирана е преди 3 хилядолетия в Етиопия по бреговете на Нил, но има сведения, че расте дива там поне още 1000 години преди това. В Америка я донасят робите, но днес най-големи производители са Индия, Пакистан и Нигерия.
Ядем я прясна от май до началото на ноември. В тези дни цената на най-разпространения у нас сорт "Цариградската бамя" е около 5 лева за килограм. Но тя винаги е била от скъпите зеленчуци. Защото е лека, с нисък рандеман, а много вкусна. Храстът на бамята достига височина до 2,5 метра. Има назъбени листа и големи жълти цветове. Шушулките са с форма на капсула и достигат дължина от 10 до 20 см. Като я разрежем, виждаме правилен петоъгълник с бели семенца. В магазина избирайте
само пресни шушулки без черни петънца, а със свеж зелен цвят. Не я дръжте в хладилник повече от три дни, а я мятайте в тенджерата.

Някои не понасят слузта, която бамята пуска при готвене, но тя сгъстява яденето. Ако толкова не ви се нрави, накиснете бамята за около 2 часа в студен сок от лимон. Или я бланширайте за 5 минути в оцет и вода. Преди това я почистете, като отрежете дръжката и връхчето.

Бамята е препоръчвана като много здравословна храна. Независимо дали е нарязана на дребно за супа, задушена с други зеленчуци или агнешко, запържена в масълце с чесън и пресни зелени подправки, бамята е лесно смилаема и е идеалният зеленчук за болен стомах. Освен това почти не съдържа мазнини и калории. 100 грама шушулки имат само 0,2 грама мазнини и всичко на всичко 18 килокалории. Да, бедна на калории, но богата на калций, желязо, бета-каротин и особено на витамин С и В и на пектин - стожера на имунната система. В нея има и провитамин А за отлично зрение, здрави кости и зъби. Бамята доставя необходимите на организма калций и желязо при косопад и посърнала кожа.

За тези, които все още не знаят - от шушулки бамя е получен растителен екстракт като заместител на така нашумелия напоследък ботокс в козметиката. Този екстракт намалява свиването на мускулите и ги отпуска. Неутрализира вредните за клетките вещества, свободните радикали и предпазва от преждевременно стареене. Доказано полезна храна е за болни с бъбречни и чернодробни заболявания. Радва се на почит и при диетите за отслабване и проблеми с обмяната на веществата, тъй като ускорява метаболизма. Тя понижава кръвното, затова се включва успешно и в терапевтичното хранене при сърдечноболни и хипертоници.
http://www.24chasa.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар