четвъртък, 23 май 2013 г.

Сандвичът "ЗАПАТА"


През 2007, с трима приятели, бяхме на „творческо” посещение в Чехия. 
Наехме, за една седмица,  апартамент в центъра на Прага и се отдадохме на „потапяне” в атмосферата.




Черпихме идеи за клубни и ресторантски концепции, рецепти за ястия, напитки и просто „обикаляхме”.





Местната бира не ме спечели, но атмосферата – това неповторимо съчетание на история и модерност, този „бохемски”дух - те са наистина неповторими :-)
Първообразът на санвича, ядохме в един малък, мексикански ресторант, насред историческия център на града (близо до култовият бар La Bodequita).

Естествено, рецептата на нашият сандвич, е преработена и обогатена.

Когато търсихме подходящо име на новият бургер, се сетих за тази снимка от ресторанта:




Както виждате, зад мен на стената е портретът на легендарният Емилиано Запата, който стана и кръстник на, вече мога да кажа, легендарния сандвич.
Запата (Сапата) е един от най-известните и колоритни водачи на Революцията в Мексико. 

Днес, както и следващите пет работни дни, този вкусен сандвич, ще присъства в нашето меню. Рецептата е фирмена тайна, но за тези които все още не са го опитвали , ще споделя някои от съставките на плънката - кайма, лук и стафиди.  :-)



Бих препоръчал да се консумира с розе (например „Добра година”2012), или със силно охладена бира (Една Стела (Артоа) би свършила чудесна работа).

ПП: За любителите на чешката бира - комбинация с Великопоповечки Козел, би Ви допаднала.

Наздраве!

ППП: Специално наздраве на Веско, Росен и Емил ! :-))))))


Няма коментари:

Публикуване на коментар