Пармезан (оригинално название Пармиджано Реджано (на италиански: Parmigiano Reggiano) е най-известното в света италианско сирене.
Нарича се така, защото произлиза само от региона Емилия-Романя: Парма, Реджо Емилия, Модена, а също така и от Болоня. Сиренето, изготвено зад пределите на региона, не може да използва запазената марка „пармезан“.
Пармезана се отнася към твърдите сирена. Производството му започва ежегодно на 1 април и завършва на 11 ноември. След приготвянето му узрява в продължение на 36 мес.
За производството на 1 килограм сирене са необходими 16 литра краве мляко.
Своето име (пармиджано реджано) сиренето получава по името на двата основни региона-производители: Парма и Реджо-Емилия. Думата „пармезан“ се явява френски вариант на името (с това име е известно по цял свят).
Производството на пармезана има почти хилядолетна история. Счита се, че изобретяването на оригиналната рецепта се дължи на монаси-бенедиктинци, които търсели начин да открият сирене с голяма трайност. На първо място причина за популярността на това сирене била неговата дълготрайност.
http://bg.wikipedia.org
Пармезана се отнася към твърдите сирена. Производството му започва ежегодно на 1 април и завършва на 11 ноември. След приготвянето му узрява в продължение на 36 мес.
За производството на 1 килограм сирене са необходими 16 литра краве мляко.
Своето име (пармиджано реджано) сиренето получава по името на двата основни региона-производители: Парма и Реджо-Емилия. Думата „пармезан“ се явява френски вариант на името (с това име е известно по цял свят).
Производството на пармезана има почти хилядолетна история. Счита се, че изобретяването на оригиналната рецепта се дължи на монаси-бенедиктинци, които търсели начин да открият сирене с голяма трайност. На първо място причина за популярността на това сирене била неговата дълготрайност.
http://bg.wikipedia.org
Няма коментари:
Публикуване на коментар