понеделник, 23 септември 2013 г.

Тиквичките

Кулинарните пристрастия на всеки българин неизменно са свързани с едно растение, близък роднина на тиквата, което вече можем да открием целогодишно на пазара. И макар вечната и достолепна тиква да е популярен герой от приказките (“Пепеляшка”) и разказите на известни писатели (“Печената тиква” от Елин Пелин), нейната родственица е не по-малко любима на всеки от нас.  
  Чудно как така никой още не се е сетил да възпее това невероятно чудо на природата, което е желана съставка на всяка диета за отслабване, както и лечебно средство срещу много болести. Е, все пак, може би сме показали своите симпатии към тиквичката, като сме й дали за име умалителното на тиквата.


Химичен състав

Меката част на това растение съдържа захари, протеини, минерални вещества. Тя се усвоява лесно от организма. Стимулира функциите на стомашно-чревния тракт и никога не го дразни. Тиквичката има много витамин С, който участва в изработването на колаген - веществото така необходимо за еластичността на кожата, и витамин А, който е полезен за зъбите и косата.

Полезни свойства

Фибрите - растителните влакнини, в тиквичката добре адсорбират излишъка от холестерола и водата и ги извеждат от организма.

При затлъстяване употребата на тиквички създава илюзията за бързо насищане и така намалява употребата на друга по-калорична храна.

Тиквичките са необичайно полезни за хора в по-напреднала възраст. Те активизират процесите на храносмилането, подобряват моторната и сензорната функции на стомашночревния тракт, благоприятно влияят върху кръвотворенето, препятстват развитието на атеросклерозата.

Препоръчват ги да се включват в менюто на хора със заболявания на бъбреците, черния дроб, при хипертония.
 Тиквичките са мощно диуретично средство при явни и скрити отоци. Такова действие оказват меката част, семената и цветовете на растението. Семената се пекат, сушат на фурна и се вземат по 15-20 броя на ден. Цветовете, които сами са паднали на земята, се варят - по 7-9 броя на чаша гореща вода. Тази отвара се пие в продължение на деня, без да има връзка с приема на храната.

Тиквичките са най-доброто средство за извеждане на течностите от организма. Най-полезни са екземпляри с дължина 20-25 см, недозрели. Те се използват заедно с кожицата, леко проварени без сол и масло.

Ястията от тиквички имат противоалергични и антианемични свойства, жлъчогонен ефект, способност да събуждат перисталтиката на стомашно-чревния тракт и функциите на жлъчния мехур. В качеството си на противоалергично средство 5-6 пъти на ден се приемат между храненията по 1/2 чаша настойка от 10-12 цветове от растението, залети с 1/2 л вряла вода и престояли 2-3 часа.
http://www.1001recepti.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар