четвъртък, 5 септември 2013 г.

Кой не обича домати?!

Няма човек, който да не е ял домати, да не е опитвал доматен сок, пък защо не и водка с доматен сок. Но дали всеки знае колко полезни са доматите за човешкия организъм и колко дълго време те са набедени за отровни? 
 "Както гласи легендата на 28 септември 1820 г. на стъпалата на съда в Салем, щата Ню Джърси, полковник Робърт Гибън Джонсън пред огромна тълпа от хора изял много домати. Той направи това, за да докаже на американците, че доматите не са отровни плодове, както твърдели по-ранните заселници.
Тълпата била шокирана от това, че въпреки огромното количество изядени домати, Джонсън не умрял."                              /http://razmisli.info/

 Едва през ХVІІІ век доматите започват да се използват като хранително растение, но твърде бързо завладяват кухните на различните страни. И още нещо - те са „многофункционални”, тъй като се използват в супи, основни ястия, могат да се консумират в суров вид, под форма на консерви, сокове, да не говорим за прочутите сладка от зелени доматчета.
Добре узрелите пресни домати съдържат 2-3 пъти повече витамин С от зелените или престояли при неподходящи условия. Затова, набраните вече домати, трябва да се съхраняват в хладно помещение, без пряка слънчева светлина да пада върху тях.
Химичният състав на доматите е различен в зависимост от сорта и условия на отглеждане. Среднено доматите съдържат около 93-95% вода, 0,9 - 1% белтъчини, 3,5-4% въглехидрати, малък процент скорбяла, 0,7-0,8% целулоза, органични киселини - лимонена, ябълчена, оксалова; минерални соли - калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо. Най-голямото предимство на доматите е, че са богати на витамини – 30мг% витамин С, 0,60мг% каротин (провитамин А), 0,85мг% витамин Е, 0,50% витамин К, 0,50% витамин РР, а така също и В1, В2 и др.
Доматите са червени, розови, оранжеви и жълти на цвят. Всеки сорт е със специфичен вкус, от леко кисел до сладникав, в зависимост от киселинността си.
Един от най-интересните сортове домати е „Аурига”. Той е от жълто-оранжевите сортове, които са по-слабо популярни у нас. „Аурига” е специален сорт домати с повишено съдържание на бета-каротин (в организма се превръща във витамин А). Има добър вкус, тъй като е с ясно изразена киселинност (нещо, което не е характерно за повечето домати с този цвят). Доматите от този сорт са полезни за здравето, дори на хора със стомашни проблеми, защото кожичката е по-дебела и лесно се бели, като по този начин се избягва дразнимост на стомашно-чревния тракт. .
Доматите са много полезни при диетично хранене, тъй като имат диуретични свойства.Прилагат се в диети при бъбречнокаменна болест, хипертония, по-киселите сортове – при диабет, при сърдечно-съдови заболявания. Мъжете трябва да консумират по-големи количества домати с цел профилактика на заболявания на простатата.
Една чаша доматен сок може да достави половината от необходимата за човека дневна доза витамин А и витамин С. Желателно е да се пие пресен доматен сок, но той може успешно да се консервира.
Освен това се счита, че доматеният сок е добра храна при заболявания с нарушение на обмяната на веществата, като артрит, затлъстяване, захарна болест. Препоръчително е ежедневно да се пие 200мл доматен сок 30 минути преди ядене, когато е налице заболяване като: гастрит с понижена киселинност, язвена болест на стомаха или на дванадесетопръстника, силно изтощение на организма.
Пастьоризираният и добре съхраняван доматен сок запазва витаминното си съдържание в продължение на две години с минимални загуби. http://www.dieti-otslabvane.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар