четвъртък, 12 септември 2013 г.

Спагети "Ин & Ян" - рецепта представена от Бойко Цвятков

Бойко Цвятков

     Рецептата, която искам да Ви представя, е от менюто на Бар на края на Вселената – Студентски град.
Тя се появи при нас на пробите за меню 2006/2007, по предложение на главният готвач (по това време) на Бар на края на Вселената – Студентски град – Николай Узунов. Веднага ми допадна, защото е лесна, вкусна и непретенциозна.
Съчетанието на пастата, соевият сос, зеленчуците и пресните печурки е неповторимо.
Препоръчвам печурките да са наистина ПРЕСНИ, а не от консерва, за да е по-истински аромата им, а соевият сос, по възможност, да не е от най-соленият. 
Пастата, може да е както класически спагети, талиатели, така и пълнозърнести спагети.

Необходими продукти за една порция:
1.Спагети   300г /сварени/
2.Моркови 40г/ пресни, настъргани на едро ренде/
3.Чесън 10г /1-2 скилидки/
4.Стар лук 40г /нарязан на полумесеци/
5.Гъби 40г/пресни гъби/
6.Грах 40г /бланширан грах/
7.Соев сос 30г
8.Мазнина за пържене /напр. олио/ 30г
9.Щипка целина 20г


Начин на приготвяне:
Стъпка 1. Подгответе продуктите си, за да не пропуснете нещо. :-)

 
Стъпка 2. Нагорещете тигана, добавете мазнината, морковите и веднага след тях – добавете и гъбите. Трябва да се задушат за около 2-3 минути.


Стъпка 3. Добавете лука и чесъна и задушете за още 1-2 минути.

Стъпка 4. Добавете бланширания грах и задушете за още, около 1 минута.


Стъпка 5. След като сте добавили и задушили всички зеленчуци, добавете спагетите и продължете процеса още 2-3 минути, като разбърквате многократно.

Стъпка 6. Овкусете със щипка целина и добавете соевия сос. Оставете ястието на огъня за още 1-2 минути.


Стъпка 7. Това е. Ястието е готово за сервиране. : - )


Бих препоръчал да се консумира с хубаво розе, но познавайки автора (Николай Узунов), той би препоръчал да ги хапвате с бира (например Кrombacher -  http://beerlog.info/tag/krombacher/), с надута стерео уредба, от която да звучи Metallica.

Наздраве!

... and nothing else matters …

:-)




Няма коментари:

Публикуване на коментар