сряда, 18 септември 2013 г.

ЩО Е ТО БУЛГУР?

Булгурът е пълноценна зърнена храна, за чиито полезни свойства се знае от векове насам. Първоначално булгурът е присъствал основно в традиционните кухни на страните от Близкия Изток, Балканите, Турция, Армения, Индия и Южна Азия, но днес е все по-консумиран в почти цяла Европа и Америка.

*В днешното ни меню, присъства в салата - Табуле.

Най-често булгурът се получава от бланшираните, изсушени и натрошени зърна на меката и твърда пшеница. Освен това, обработен по този начин, булгурът запазва хранителните стойности на пшеницата, без да се губят важни вещества като протеините.


Булгурът се състои от 76% въглехидрати, фибри (18%), правещи го подходящ продукт (до 50 г булгур дневно за диетичен режим), който спокойно може да измести хляба от менюто ви.

В 100 г суров булгур се съдържат 342 калории, протеини (12,3%), мазнини (1,33 г).

По отношение на минералните вещества и витамините булгурът е надежден източник на калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, йод, мед, манган, селен, витамини A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (фолиева киселина), B12 и редица аминокиселини.
Избор и съхранение
Булгурът се продава в повечето магазини в насипно състояние или пакетиран, най-често в разфасовки от половин и 1 кг. Цветът му е по-светъл или по-тъмен в зависимост от вида и състава му. Среща се в 4 разновидности – много дребен за арабската салата "Табуле", пилаф и кюфтета, два средно едри варианта за яхнии и най-едър, подходящ за плънки на ястия.

Когато избирате булгур, освен че трябва да съблюдавате срока на годност на опаковката, ако е пакетиран, е важно да се вгледате в самите зърна и да видите дали няма загнили, навлажнени или мухлясали места. След отваряне на пакета, съхранявайте булгура в добре затворен с капачка съд.

Кулинарно приложение
Можете да добавите булгура към редица месни и вегетариански специалитети, салати и дори да го използвате за закуска, подсладен с лъжица мед, сушени плодове, кисело мляко и ядки.

Универсалният вкус на булгура го прави идеално самостоятелно ястие, но може да се допълни и с пържени или варени яйца, пилешки бутчета, телешко, свински ребърца, риби и морски дарове.

Булгурът се съчетава добре с всички видове лук – шалот, бял, чесън, праз и различните зеленчуци и кореноплоди като картофи, моркови, пащърнак, целина и т.н. Той е пълноценен хранителен продукт, заемащ важно място в традиционната българска кухня, предимно като заместител на ориза.
 Придава чудесен вкус на ястията с агнешко месо. С булгур можете да направите дори баница или кекс. Препоръчителното съотношение при приготвяне е 1:3 (1 част булгур към 3 части вода). Накиснете го в гореща вода или го сварете, докато утрои обема си и го отцедете. Не слагайте по-малко или повече от посоченото количество вода, за да не стане булгурът прекалено твърд или да се разкашка.

Съществува и соев булгур, които представлява високо протеинова хранителна добавка към тестени изделия и печива, служеща за подобряване на вкуса им.

Здравословни ползи
Аминокиселините в булгура участват в изработването на колаген, който прави кожата гладка, еластична и ни предпазва от бръчки. Булгурът съдържа и много целулоза, прочистваща тялото от токсините и мастните натрупвания.

Необработените зърна на булгура помагат за лечението на диабет, сърдечносъдови и други заболявания. Ако редовно включвате в своето меню булгур, можете да понижите високото кръвно налягане и да подсилите своя имунитет, а фибрите ще ви помогнат при проблеми с обмяната на веществата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар