понеделник, 22 април 2013 г.

Хлябът БАНОК представен от Бойко Цвятков


 С настъпването на пролетта и трайното затопляне, се открива и сезона на пикниците и биваците. 
С Миглена, сме запалени бушкрафтъри (кънпингари, природолюбители, хора обичащи живота на открито :-)).
Ще Ви запознаем, с основни умения за приготвяне на храна сред дивата природа, както и с видове храни, особено подходящи да  бъдат приготвяни в такива условия.
 

Днес ще Ви представя хлябът Банок. 
Банокът (bannock) от векове е бил важна част от менюто на  златотърсачи, войници, трапери и
изследователи на Новия свят.
Произходът му е забравен с времето, но някои хора смятат, че името идва от Скотите (племена в днешна Шотландия) и е пренесен в Америка и Австралия, от преселници шотландци.
 

Като цяло, това е печиво, направено от различни брашна, сушени плодове или меса, мазнини и подправки, което е максимално енергийно, за да осигури необходимите калории на пътешественика.
 

Най-простата рецепта за банок, е съставена само от различни брашна и вода. Замесен във вид на тесто, увит около пръчка и изпечен на огъня, този най-прост хляб, се превръща във вкусно печиво, което може да бъде консумирано самостоятелно или като част от по-голямо хранително меню.
 

Хубаво е да смесите съставките, в домашни условия. Оставете за добавяне, в лагерни условия, само водата (добавете около 300мл вода, и разбъркайте – трябва да стане меко тесто, колкото е меката част на ухото ви :-)).
 

Готовата смес, съхранете в добре затворена кутия (за да не се окажете с внезапно „избелен” багаж :-).
Печенето на открит огън става, като на тестото се придава пуровидна форма, с дебелина около 1-1.5 сантиметра, и се увива около сурова зелена пръчка.
 Хубаво e да се пече не на пламъка, а малко встрани от него, или на жар.

Бъдете търпеливи, печете докато и тестото от вътрешността (близо до шиша) е напълно изпечено.
Банокът, може да бъде печен и на камък. В такъв случай, се оформя във вид на питки, и се пече на (предварително) добре измит и загрят камък.
Направете проба, като оставите камакът в огъня за дълго време, за да проверите дали не се пука от горещината.

Ето и любимата ни  рецепта за Хляба на пътешественика:
•    1 чаена чаша Ечемично брашно
•    2 чаена чаша Пшенично брашно
•    1/2 чаена чаша Овесени ядки
•    1 чаена чаша Бяла захар/Обикновенно я заменяме с един шоколад, или кафява захар/
•    1/2 до 1 чаена чаша Стафиди или други сушени плодове
•    1 и 1/2 чаени чаши Чисто масло (или Маргарин)
•    1 чаена лъжица Хлебна сода
•    1 супена лъжица едра Каменна сол
•    1 супена лъжица Канела
•    1 супена лъжица Карамфил
•    1 супена лъжица Индийско орехче




Можете да си приготвите както сладка, така и солена смес.
За солената смес  – заменете захарта със сирене – 150/200гр; вместо канела, карамфил и индийско орехче – добавете сусамово брашно 2-3 супени лъжици/или сусамови семена/,
както и нарязани и обезкостени маслини – около 100г.. Можете да добавите и белени, тиквени  семки.
Бих препоръчал, да го комбинирате с чай от мащерка (или чай от диви билки), подсладен с мед.


Мирисът на изпечено тесто, примесен с мирисът на жив огън, създават неповторим вкус и усещане за уют, край лагерния огън.



Да ви е сладко!



* Снимките са от личния архив на автора 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар