четвъртък, 18 април 2013 г.

За Скумрията...

            Скумрията е една от най-важните риби за оцеляването на крайморските и край океанските древни народи в Европа. Ловът ѝ с мрежи в Средиземно море и в Мраморно море е бил изключително резултатен. Някои историци дори я наричат "рог на изобилието" заради големите ѝ пасажи.
В днешно време, заедно с риба тон и херингата , скумрията е една от най-масово консумираните риби в световен мащаб. Ловът и развъждането ѝ изгражда важна част от износните икономики на повечето страни около в Средиземно море и Атлантическия океан .
Скумрии - в зоологията така се наричат всички представители на семейство Скумриеви. Това включва около 16 вида скумрии, разпръснати по различни местообитания в тропичните, субтропичните и дори в умерените климатични зони на световния океан.
Скумрията е стадна соленоводна риба, която мигрира към по-топли води всяка зима.
Някои видове като обикновената (наричана в България "черноморска") скумрия нямат плавателни мехури и трябва да плуват постоянно, за да не потънат.
Това прави месото им богато на мускулни протеини. Смята се, че скумриите имат родственост с рибата тон (туна).
По форма скумриите се различават от рибата тон с тесните си цилиндрични тела. Люспите им са малки, ако изобщо присъстват в морфологията на отделните видове.
Скумрията е богата на:
- витамини: добър източник е на витамините B3, B5, B6
- минерали: добър източник е на минералите калий, фосфор и селен

http://www.bb-team.org
http://bg.wikipedia.org/

Няма коментари:

Публикуване на коментар