вторник, 2 април 2013 г.

Елдени кюфтенца предеставени от майстор готвач Наум Парлапански

 Наум Парлапански
   Днес ще представя, една рецепта, от менюто на ресторант А’Туин, който се намираше в The Mall, на Цариградско шосе.Основна съставка на рецептата е Елдата (на руски Гречка). Родината на това растение е Индия, но най-използвано е в Руската традиционна кухня. То е изключително полезно – съдържа много витамини и минерали. Приема се, че съдържа и вещества забавящи стареенето на тъканите.
Необходими продукти (за две порции):
Сварена елда                             100 г                      
Пресни гъби                               150 г            
Стар лук                                      30 г         
Пресни червени чушки                 50 г               
Червен боб от консерва             240 г
Магданоз връзка                         1/2
Зехтин                                      40 мл

Начин на приготвяне:
Стъпка 1
Поставяте всички продукти в купата на робота, за да се смелят до получаване на хубава хомогенна смес.
Стъпка 2
Така трябва да изглежда готовата смес.
Стъпка 3
Взимаме тава и я застиламе с кухненска хартия. Намазняваме леко със зехтин.
Стъпка 4
От сместа оформяме кюфтенца. Всяко трябва да тежи около 100гр. Препоръчвам, да си мокрите  ръцете с вода след всяко, за да става по-лесно оформянето, и да не ви се лепи смес по ръцете.
Стъпка 5
Печем в предварително загрята на 180º фурна.

Стъпка 6
Една порция може да включва, три от така изпечените кюфтенца.
Могат да бъдат поднесени, върху канапе от маруля, с кисело мляко или гарнирани с чери доматки. (а може и с трите :-))


Тази прекрасна снимка, любезно ни предостави Магдалена Пашова, в сътрудничество с която, изработихме тази рецепта за ресторант А'Туин.



 Бойко Цвятков: Бих препоръчал да се консумира с хубаво екстрактно червено вино (например Memoro Piccini 2011* ), или пък с бира - един хубав белгийски Hoegaarden **

* Първото впечатление от Меморо е колко прилича на Порто – дълбок рубинено червен цвят и аромат на черна череша. Също така е много плътно – все пак е с 14% алкохолно съдържание! Няма натрапчиви танини, виното е кадифено, със средно тяло и много плодово. В аромата се усещат сушени черни череши и сушени сливи в комбинация с подправки и тон на опушено. Плодовият характер се пренася в устата също толкова приятен, колкото и в аромата.
http://www.cartelbg.com
**"Хугарден" не се филтрира и има мътен светложълт цвят. Бирата се прави от пшеница и ечемичен малц. При производството се добавят настъргани кориандър и кори от горчиви портокали кюрасао, което придава на бирата уникален и незабравим вкус. Заради силната карбонизация бирата образува дебела бяла пяна, вкусът е плодов и леко кисел, без никаква горчивина, с богат аромат на цитруси и кориандър. Алкохолното съдържание на стандартната версия е 4.9%. В Белгия Хугарден се сервира с специални шестостенни чаши.
https://sites.google.com/site/kamenitzabeer/marki/heogaarden

Няма коментари:

Публикуване на коментар